Drömmen om ett bränneri

När vi fick chansen att ta över den gamla granngården med sin långa tradition av småskalig dryckestillverkning, kändes det självklart: Här, i dalabyn Nås, ska vi bygga ett familjedestilleri med ambition att skapa Sveriges bästa sprit. Vi delar en passion för hantverket och bestämde tidigt att vi skulle göra det tillsammans i familjen. Bygga vår egen tillverkning, ha full kontroll över den kreativa processen och testa nya sätt att använda lokala ingredienser, för att ge våra produkter personlig karaktär och föra traditionen in i framtiden. Småskalig produktion, stor passion.

Sherry vid Nåsen

Det började med familjens egna produktion

En lång tradition

Vårt intresse för dryckesframställning har historiska rötter med generationer av familjemedlemmar som producerat till exempel vin, sherry och likörer. Produktionen har varit för eget bruk men recepten och intresset har förts vidare. Vi har familjemedlemmar som bott i Skottland och odlat sitt whiskyintresse och det finns även dunkla rykten om historisk egentillverkning…

Gamla brännvinskryddor
Gammalt fat och flaska
Provsmakning
Alma med ärvd receptbok

Egna experiment

2015 och framåt

Under många år testade vi oss fram med bland annat släktingars gamla Sherry-recept och vi märkte snabbt att vänner gillade det vi gjorde. En kväll på en whiskyprovning började tankarna växa fram: vi kan ju göra det här själva! Men var och hur?

Inne i de djupa dalaskogarna ligger byn Nås. Här finns varg, sandjord och folklore i form av berättelser om skogens alla väsen. Här finns också något av en dryckestradition. Det beror inte bara på det mjuka vattnet utan också på en man som kallades Päär. En konstnärssjäl med en passion för det vackra. Päär var vår granne under många år och vi inspirerades ofta av skaparglädjen som fanns på “granngården”. När Päär gav oss chansen att ta över hans gamla gård kändes det självklart: Här, Nås, ska vi bygga ett familjedestilleri med ambition att skapa Sveriges bästa sprit. Vi delar en passion för hantverket och bestämde tidigt att vi skulle göra det tillsammans i familjen. Bygga vår egen tillverkning, ha full kontroll över den kreativa processen och testa nya sätt att använda lokala ingredienser, för att ge våra produkter personlig karaktär och föra traditionen in i framtiden. Småskalig produktion, stor passion. Gjord med stolthet av vår familj.

Grannen Päär och arvet efter honom

2016

Recept från Päär

Päär tillverkade allt från punsch till vin och mycket annat. Han var noggrann och dokumenterade sin produktion både i ord och bild. Med utgångspunkt i Päärs receptbok och som förvaltare av hans gård vill vi hedra minnet av en fantastisk person med ett stort hjärta. Vi vill genom att föra dryckestraditionen vidare bidra till att hålla minnet av Päär och hans livsverk levande.

Smedjan
Första grävningen
Ritnignar framfrö gamla huset
Första ritningen

Företaget etableras och vi får bygglov

2018 - 2020

När vi hade en vision och plats kvarstod frågan: hur gör man då egentligen för att starta ett destilleri? Det finns kanske inte ett svar på den frågan. Under några år ägnade vi många timmar åt att läsa om både formalia och praktik, att besöka destillerier och att skissa på husritningar. Efter många samtal, kontakter och lite väntan hade vi till slut ett bygglov och kunde börja förbereda för vårt bygge. 

Päärs gamla skylt
Rivning
Pågående bygge

Milstolpe - samarbete med vänner för att skapa något extra

2020 och vidare

För att komma igång behövde vi engagera personer runtomkring oss som vi visste hade den kompetens vi sökte efter. Vi fick med oss arkitekten Mika, Martin som ritade elsystemet, Viktor som övervakade brandsäkerheten, praktiska byggtips från Kent, smakråd från Åsa och…Och många, många andra. Tack för ovärderlig hjälp och uppmuntrande stöd. 

Nadia med ritningar framför gamla huset
Tidiga ritningar
Ströläkt

Milstolpe - takstolarna kom på plats

Sommaren 2023

En sensommarkväll år 2023 kunde vi äntligen säga: nu är taket på plats! Vår förhoppning är att både brännare och besökare ska trivas här inne.

Taket inifrån
Jobb på inne i bränneriet
Nåsen

Vi jobbar med insidan

2024

Under år 2024 har vi jobbat vidare med bränneriets insida. Vi vill att bränneriet ska vara en genuin, trevlig lokal både för oss själva och besökare - så det är mycket att stå i. Men vi är glada för att kunna göra det på en så här vacker plats och med mycket intresse och stöd från omgivningen. 

Alma
Flaskor

Milstolpe - första destilleringen

Så snart som möjligt

Kanske undrar du nu, när kommer de första ädla dropparna? Registrera dig för vårt nyhetsbrev så blir du bland de första att få veta!